Håp om mindre plast og klimagasser i årene framover

Flere av våre fjorder er uten fisk, havbunnen er dekket av plast og CO2 utslipp øker. Dette er ikke gode nyheter for årene som kommer.

Med mye vind kommer mengder av plast flytende og havner i sjøkanten. Selv om mange flere nå plukker plast og vi har gode rutiner for sortering og retur, er det fortsatt veldig mye villplast på sjø og land. Mye av plasten vi sorterer sendes til blant annet Kina som nå signaliserer de har nok med sin egen søppel. Det er lite klimavennlig å sende søpla så lange avstander.

Nå skal Paris avtalen forhandles i Polen. Klimaforskerne er opptatt av at temperaturen på kloden ikke bør øke mer enn 1.5 grader, da må klimagassene halveres de neste 12 årene. Hvis vi fortsetter med samme CO2 utslipp som dagens nivå, vil oppvarmingen stige med 5 grader i løpet av dette århundre. Det vil medføre så store endringer mht havnivåstigning, tørke, større områder på kloden vil være ubeboelige, havet forsures, dyrelivet på sjø og land reduseres, korallrev forsvinner og Arktis blir isfritt.( Aftenposten 28.11.018)

Det er neste genereasjon som får de største problemene. Vi må nå ta vår del av ansvaret. Redusere vårt forbruk, kjøre mindre bil, færre flyreiser, redusere plastbruk, gjenbruk av klær.

Næringslivet og forskningsmiljøer må satse på tekniske løsninger for CO2 fangst og fornybar energi. Alle våre politikere må bli enige om tiltak som reduserer klimagassutslipp og plastbruk, ikke overlate oppryddingen til neste generasjon.

Tekst og foto: Gyrid Hasaas

https://www.e-pages.dk/aftenposten/89936/article/814515/3/1/render/?token=7d326a66b6cc6a15d1dec83ee248e1fa

https://www.e-pagehttps://www.dagbladet.no/nyheter/slik-ser-oslofjorden-

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s