Treningstøy bør helst vaskes på en miljøstasjon

Vannet etter vask av treningstøy kan være spesialavfall og burde leveres på en miljøstasjon. Det er forskere i Svensk Vatten som har påvist mengder miljøgifter i treningstøy. Treningstøy som er undersøkt inneholdt blant annet sølv som truer sjø og vassdrag. Sølv hindrer illeluktende bakterier å utvikle seg. I tillegg inneholder også treningstøy mikroplast.

Det viser seg at 9 av de 15 plaggene som ble undersøkt inneholdt sølv. Opptil 90 prosent av sølvinnholdet i et plagg forsvant ut med vaskevannet. Vi bør unngå å bruke klær som behandles med sølv sier Anders Finnson, miljøekspert hos Svenskt Vatten i en pressemelding. Blant plaggene i undersøkelsen var blant annet en tights fra MXDC og en t-skjorte fra Adidas.

Det hjelper noe hvis vi bruker treningstøyet flere ganger før vask, vaskevannet bør behandles som spesialavfall. Trening er sunt for vår helse, men svært problematisk hvis klær vi bruker skader miljøet.

Klesprodusentene må ta grep og lage treningstøy og klær som er miljøvennlige, hvis ikke blir det opp til oss forbrukere å velge riktige klær. Det er behov for tydeligere merking, ikke nok med innholdsmerking, men konsekvensene for miljøet.

Foto og tekst: Gyrid Hasaas

https://www.dinside.no/fritid/rapport-treningsklaer-lekker-store-mengder-miljogifter-under-vask/70374673

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s