Mikroplast og oppdrettslaks

Mengder  med  mikroplast fra oppdrettsnæringen langs kysten vår havner i sjøen. Slitasje fra fôrrør medfører  tonnevis av mikroplast  i havet. I følge Naturvernforbundet spres årlig ca 360 tonn plastpartikler fra merdene i sjøen. Oppdrettsfisken mates med pellets som går gjennom disse plastrørene, partikler fra rørene havner i merdene og forsvinner videre ut i havet.

En fisker oppdaget ved en tilfeldighet disse slitte rørene i sjøen. Rør som vanligvis er 7mm tykke , var slitt ned til 1mm. Rørene skiftes ut ca. hvert 5. år. I løpet av denne tiden har mye mikroplast havnet i havet og er til stor skade for sjødyr.

AKVA group er en ledende leverandørene av plastmerder, dette firmaet har solgt 43000 merder siden disse ble oppfunnet i 1974. Det er svært mange slike merder langs norskekysten og i andre land som driver havbruk. Dermed bidrar denne næringen til betydelig mengder plast i havet. Miljøverndepartementet er heldigvis opptatt av plastrørene i fiskemerdene og vil følge opp saken.

Mikroplast fra fiskemerdene er bare en av kildene som nylig er oppdaget, det er sannsynlig at det er mange andre uoppdagede kilder som man ikke har vært klar over. Det er kjent at slitasje av bildekk er den største kilden til mikroplast i havet. Her har bilindustrien store tekniske utfordringer for å løse dette problemt.

For tiden er det stor oppmerksomhet om plast i havet både nasjonalt og internasjonalt, og man er klar over at plastforurensing  må begrenses for å berge en så viktig resssurs som sjønæringen.

KILDER:

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/klima/naturvernforbundet-tonnevis-med-plast-gaar-rett-i-havet-fra-norske-oppdrettsanlegg-hvert-aar/a/24202727/

http://www.e-pages.dk/sandefjordsblad

http://www.akvagroup.com/produkter/merdbasert-akvakultur/plastmerder

https://www.fiskeridir.no/Akvakultur/Dokumenter/Rapporter/For-stor-merd-eller-for-mange-fisk

image1

Tekst og foto: Gyrid Hasaas

Reklamer

2 kommentarer

  1. Hei hva er egentlig med det svarte granulat som er slitasje fra gamle veidekkene? Disse brukes jo i store mengde for kai og båtanlegg. Er det planer å skifte de ut? Det er jo litt av en materialcocktail i en sånn dekk. Blant nylon for å gi slitesterke.

    Liker

  2. slitasje av bildekk er et stort problem. Mepex mener at hele 4.500 tonn mikroplast kan komme fra slitasje av bildekk, og kan dermed utgjøre nær halvparten av de totale utslippene i Norge. (Dinside.no) Usikker om det er konkrete planer om å skifte det ut

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s