Plast i drikkevannet vårt

Vannforskere har funnet plastpartikler i drikkevannet  over hele verden, 83% av vannprøvene inneholder plastpartikler.  Det er «The Guardian» som skriver om disse funnene. Dagbladet tok opp saken 7. september 2017.

I Europa ble drikkevannet  i Tyskland , Frankrike og Storbritannia analysert. Det viste seg at 72% av disse prøvene har plastpartikler i drikkevannet. I USA er det funnet plast i 94% av prøvene. Undersøkelsene bruker måltallet «antall fiber» pr halvliter vann. I Europa var gjennomsnittet 1,9 og i USA 4,8.

Dagbladet kontaktet Miljøvernminister Vidar Helgesen om saken. Han bekreftert at han vil sette i gang undersøkelser av norsk drikkevann.  I følge oppslag i VG  16. november er det funnet plast i norsk drikkevann. I en stikkprøve som Norsk institutt for vannforskning har gjort for VG, ble det funnet bittesmå plastbiter i 9 av 11 vannprøver fra hele landet. Svalbard, Trondheim og Kristiansand hadde størst forkomst av plastpartikler med henholdsvis 1,33, 1,33 og 1,56 plastpartikler pr. liter vann.  Det mest overraskende er at Svalbard hadde så høy forekomst. Prøvene ble tatt i perioden 4-15. oktober.

De største  kildene til plastpartikler i vann er slitasje av bildekk, malig og vedlikehold av skip og fritidsbåter. Både Mattilsynet og Miljødirektoratet er bekymret for kvaliteten på drikkevannet vårt. Vi har alle stor grunn til bekymring. Håper dette vil medføre et mye større engasjement hos alle til å reagere  og aksjonere på plastforsøpling på land og i havet.

Tekst og bilde Gyrid Hasaas

image1

KILDER:

https://www.aftenposten.no/verden/i/72Lz4/Mikroplast-funnet-i-springvann-i-hele-verden

https://www.dagbladet.no/mat/store-funn-av-plast-i-drikkevann—vi-setter-igang-umiddelbart-sier-miljoministeren/68671868

https://www.p4.no/nyheter/plast-i-drikkevann-i-norge/artikkel/717352/

https://www.p4.no/nyheter/plast-i-drikkevann-i-norge/artikkel/717352/

VG 16. november, 2017

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s