Mikroplast – et globalt problem

Vitenskapsmenn har analysert data fra innsamlet materiale, både mikroplast og makroplast,  fra 57 elver rundt omkring i verden. Det viser seg at 95% av plastforurensingen som ender opp i havene, kommer fra 10 elver. 8 av disse ligger i Asia. (Daily mail 11.09.2017)

kartelver

Illustrasjon fra Daily Mail

Elver som flyter fra innland til havet transporterer mye avfall. De landene som sprer mest avfall er Kina, Indonesia, Filippinene, Thailand og Vietnam. Disse landene har ikke bra nok systemer for avfallshåndtering: innsamling, lagring og resirkulering.

Statsminister Erna Solberg blogget nylig (november 2017) om kampen mot plast i havet.

Hun sier i innlegget sitt:

» Men for å virkelig ta grep om utfordringen med plast i havet, så må vi også jobbe internasjonalt, fordi mye av plasten som skyller på land i Norge kommer fra andre land – fra så langt borte som Asia og Afrika. Og i tråd med at vi har sagt at hav og bærekraft skal være en av våre viktigste utenrikspolitiske satsinger så er vi i gang.»

Flere tiltak er lansert:

  • Norge har lansert et eget bistandsprogram mot marin forurensning og mikroplast på 150 millioner kroner. Dette skal blant annet brukes til opprydning, men det viktigste er at det skal brukes til å forbedre søppelhåndtering i land som virkelig bidrar med store mengder plastforsøpling.
  • Vi har også gitt ti mill. kroner til FNs miljøprogram, og deres arbeid mot marin forsøpling, og 5 mill. kr til Verdensbankens arbeid mot plastforurensning i Indonesia – der mye av plastsøppelet i havet kommer fra.
  • Så jobber vi med å sette plastforsøpling høyt på agendaen både i FN, i EU, i Nordisk ministerråd og i en lang rekke andre viktige internasjonale organisasjoner.

Det er bra at det blir reagert fra øverste politiske hold! Hver og en av oss må ta ansvar, og sammen må vi handle lokalt og globalt.

Tekst: Kirsti Opstad

KILDER:

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4970214/95-plastic-oceans-comes-just-TEN-rivers.html

https://erna.no/2017/11/07/kamp-mot-plast-i-havet/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s