Fotballbaner på gummikuler av bildekk

De fleste kunstgressbaner lages av gummigranulater fra bildekk. Fotballbanene lages ved at kunstfiber festes til dekket, så fylles det på med tonnevis av små gummigranulater. Dette kan være helseskadelig for fotballspillerne, spesielt i forhold til astma og luftveisallergier. I USA har forskere funnet overhyppighet av kreft blant keepere, og man bør være varsom med bruk av gummigranulater i idrettsanlegg. En fotballbane har mellom 10-15 kilo gummikuler pr kvadratmeter. Kunstgresset kan inneholde 60 forskjellige kjemiske stoffer.

Fra en enkelt fotballbane forsvinner store mengder gummigranulater. Den andre faren med kunstgressbaner er avrenning av mikroplast som ender i havet. Det er sannsynlig at disse granulatene får forhøyet konsentrasjon av miljøgifter når de kommer i saltvann. Havforskere har funnet svarte mikropartikler i sjøen på Sørlandet som antas å ha opphav fra veistøv og kunstgressbaner.

Miljødirektoratet anbefaler at det ikke brukes gummigranulater fra gamle bildekk . Gamle granulatene forurenser mye mer en nye.

Kork er et mye bedre alternativ til kunstig gress, men dette er mye dyrere. eCork er et 100% naturprodukt som ikke har tilsatte stoffer eller inneholder mikroplast eller miljøgifter. Bruk av gummigranulater både fra nye og gamle bildekk bør forbys, når en vet at dette medfører alvorlig helse og miljøskader.

KILDER

https://www.dagbladet.no/sport/gummikulene-som-brukes-i-kunstgressbanene-inneholder-mer-enn-60-kjemiske-stoffer/60408339

https://www.budstikka.no/fotball/kunstgress/sport/frykter-gummi-fra-kunstgressbaner-er-en-miljobombe/s/5-55-472240

https://www.nrk.no/hordaland/tonnevis-med-gummi-fra-fotballbaner-gar-rett-i-naturen-1.12886720

IMG_2177

Tekst og bilder: Gyrid Hasaas

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s