Forsking på mikroplast i Norge

I de siste par årene har det blitt et økende fokus på mikroplast og de skadene plasten påfører dyr og mennesker. Plast er et materiale som vi kan lage utrolig mange nyttige ting av, men problemet er at plasten ikke brytes ned, den forvitrer til små plastbiter som blir forvekslet med mat av fugler og dyr.

IMG_2915

Forsking på mikroplast foregår nå i økende grad, i mange land, så også i Norge. Det er veldig mye vi ennå ikke vet, derfor er det på høy tid å lære mer om problemet.

Les om noen prosjekter:

PLASTOX

Prosjektet vil utføre mange laboratorieundersøkelser for å se hvordan mikroplast påvirker marine arter. Det vil også utføre langtidsobservasjoner i europeiske havområder, fra Middelhavet til Norskehavet.

Les mer:

http://forskning.no/2016/10/skal-finne-ut-hvor-skadelig-mikroplast-er/produsert-og-finansiert-av/sintef

MAREANO

På sine kartleggingstokt registrerer MAREANO også forekomster av søppel i havet. Programmet har observert søppel på 25 prosent av over 1200 undersøkte steder (stasjoner) i havet.

Les mer:

http://forskning.no/2017/02/finner-mikroplast-pa-havbunnen/produsert-og-finansiert-av/norges-geologiske-undersokelse

PLASTICOD

Et nytt 4-årig forskningsprosjekt ledet av Nofima skal undersøke hvordan mikroplast-partikler absorberer miljøgifter og påvirker torskens næringskjede. Det skal gjennomføres studier av hvordan miljøgifter i mikroplast overføres i næringskjeden, fra plankton til torskelarver, langtidseffekter ved overføring fra stamfisk til torskelarver og studier av fysiologiske effekter på individnivå.

Les mer:

https://nofima.no/nyhet/2016/02/forsker-pa-mikroplast-og-torsk/

EPHEMARE

Prosjektet går helt konkret ut på å undersøke effektene av mikroplast på livet i sedimentene, helt fra cellenivå og opp til fiskene som står høyere opp i næringskjeden. Det skal blant annet tilsettes kjente bunnlevende smådyr og kontrollerte mengder med ulike typer mikroplast, både med og uten innhold av miljøgifter, og undersøke hvordan smådyrene påvirkes av dette.

Les mer:

https://titan.uio.no/node/1967

 

Tekst: Kirsti Opstad, foto: Gyrid Hasaas

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s