PortBin i Sandefjord havn

PortBin skal testes ut i Sandefjordsfjorden. Tønsbergselskapet Spilltech har utviklet denne automatiske søppelsamleren. Det skal nå testes ut i havnen i Sandefjord. Spilltech utvikler og selger utstyr til oppsamling av oljesøl, det er noe av de samme prinsipper som brukes i PortBin.

Mekanismen er en sugepumpe som drar vannstrømmen inn, etterpå blåses vannet ut igjen 5m fra Portbin, søpla blir igjen i beholder. Beholderen må tømmes daglig. Havnesjefen ser svært positivt på utprøvingen og håper dette vil bidra til renere havn. I følge Karl Oskar Jørgensen havnesjefen i Sandefjord kommer det svært mye søppel drivende inn fra sjøen, spesielt mye når det er sønnavind. Dette har også Søppelplukkerlaget erfart.  I perioder med mye vind  har vi plukket 1-2 store søppelsekker ved sjøkanten hver uke på en strekning på 100m, det meste er plast.

Testingen av PortBin har foregått siden sommeren 2016, nå skal Bergen og Kristiansand også være med på utprøving av prosjektet. Lederen i Spilltech, Trond Olav Lindheim, håper å lansere PortBin på markedet i løpet av mai eller juni 2017.

Søppelhjulet Mr Trash Wheel er en maskin som drives av solkraft, denne maskinen har samlet opp 496,4 tonn avfall i løpet av 3 år på havnen Baltimore i Maryland, på solrike dager kan solcellepanelet produsere 25 kilowattimer med elektrisitet.

Havstrømmen fører søplet inn havna og søppelhjulet renser opp. Dette må være framtidens teknikk for å samle søppel i sjøen og i havneområder. Håper vi  snart får se søppelhjulet  norske fjorder.

Tekst og foto: Gyrid Hasaas

KILDER

Sandefjord Blad 2017-04-29

Tu.no

 

IMG_1559

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s