Matvarer pakket inn i plast

Vi er mange som har irritert oss på all plasten som enkeltvarer i butikkene er pakket inn i, spesielt gjelder det frukt og grønt. Gulrøttene er i plastposer, druene i plastbokser, og rundt hver paprika og blomkål er det plastfilm. Det virker unødvendig og skaper mye plastavfall.

Hva sier næringen? I en reportasje fra Din side hevder Bama at plastinnpakking er bedre for miljøet enn matsvinn:

”Ifølge Hanne Linnert, informasjonssjef i Bama, gjør bruken av emballasje at man bevarer fuktigheten, smaken og kvaliteten på produktet, samtidig som man beskytter mot skader og støt under transport.

– Frukt og grønt er ferskvarer og inneholder fra 75 – 95 prosent vann. Emballasje er mer enn plast og papp, den har forskjellige egenskaper avhengig av produktet som pakkes, sier Linnert til Dinside, og legger til at emballasjen også bidrar til at svinnet reduseres ved at man i dag spiser mer av produktene som produseres.

Framtiden i våre hender bekrefter at det blir mindre matsvinn takket være bruken av emballasje.”

Noen typer er mer utsatt for uttørking enn andre, f.eks. agurk og gulrot, som har tynt skall. Andre typer med tykt skall holder seg bedre, f.eks. epler og avokado.

HVA ØNSKER FORBRUKEREN?

I følge Dagsavisen (oktober 2014) ønsker 77 prosent av nordmenn å handle frukt og grønt i løs vekt. Bare åtte prosent sier de foretrekker å handle frukt og grønt som er ferdig innpakket.

I de større byene er det relativt enkelt å finne butikker hvor man kan kjøpe i løs vekt, på mindre steder er det atskillig vanskeligere.

Mia Frogner i bloggen Greenbonanza – prøvde seg på tur i butikken for å handle matvarer uten plastinnpakking til dagens middag. Her kan du lese hvordan det gikk:

http://greenbonanza.com/2015/11/11/emballasjefri-vegetarmiddag-ikke-barebare-viser-det-seg/

HVA GJØR VI?

Bruken av plast bare øker, og mye plastavfall blir ikke resirkulert. Alt for mye plast havner i havet og smuldrer opp til mikroplast til skade for fisker og fugler.

Å kaste mat er heller ikke bærekraftig. Det kastes altfor mye mat, både fra butikkene og i hjemmene. Den bevisste forbrukeren kan likevel ta noen valg: ta med handlenett i butikken, kjøp matvarer i løs vekt der du kan, kjøp varer på glass i stedet for i plast.

Mia Frogner i Greenbonanza har gode råd:

http://greenbonanza.com/2015/09/21/litt-mindre-plast-i-hverdagen/

Tekst: Kirsti Opstad, Foto: Ingri Falkenthal

KILDER:

https://www.grontpunkt.no/nyhet/emballerte-agurker

http://www.vg.no/forbruker/helse-og-medisin/fhi-forsker-unngaar-mat-innpakket-i-plast/a/23499700/

http://www.dinside.no/okonomi/derfor-bruker-de-emballasje-pa-frukt-og-gront/61222723

http://www.dagsavisen.no/innenriks/plastemballasje-mer-miljovennlig-enn-matavfall-1.289685

 

Reklamer

Én kommentar

  1. Tilbaketråkk: Gift – Røysta 2017/18

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s