Opprydding av Sandefjordsfjorden

 

I løpet av 2017 vil bli det bli foretatt en opprydding i Sandefjordsfjorden som er en av de mest forurensede fjorder i Norge. Det er bevilget 170 mill kroner til dette arbeidet. Staten ved Miljødirektoratet bevilger 75% av dette beløpet, resten dekker kommunen og næringslivet. Oppryddingen skjer ved tildekking av et område i overkant av 1000000kvm. Sjøbunnen som er forurenset vil bli dekket til med rene masser. En del av sjøbunnen vil bli fjernet og flyttet til et deponi lenger ute i fjorden. Sjøbunnen inneholder mange miljøgifter som tungmetaller og kjemiske stoffer som er svært skadelig for livet i sjøen. Det er derfor ikke tilrådelig å spise fisk og skalldyr fra dette området. Det er mange som fisker her og er ukjent med miljøgiftene i fjorden.Selve oppryddingsarbeidet vil starte i første kvartal av 017 og det vil ta ca 6 mnd. Kommunen inviterte til åpent møte 26.oktober og orienterte om oppryddingen. Sandefjord naturvernforbund ved leder Tore Nysæther hadde et innlegg på møtet, han informerte om miljøgiftene i fjorden og var svært positiv til oppryddingen.

Vi har plukket mye søppel i dette området. Fra januar 015 til april 016 plukket vi 120 sekker mest med plast. Mye av plasten lå i sjøkanten. Det er fortsatt svært mye søppel som kommer inn fra sjøen. En regner med at 75% av søpla blir liggende på bunnen, vi rydder de 25% som flyter inn på land. Det er trist hvis havbunnen blir fylt med plast og annen søppel etter en slik omfattende opprydding av fjorden. Her må både enkeltpersoner, næringsliv og kommunen engasjere seg.

Kilde: Møte arrangert av Sandefjord kommune 26.10.016, reneresandefjordsfjord.no, ”Nå skal vi rydde” en brosjyren utgitt av Sandefjord kommune.

Tekst: Gyrid Hasaas

 

img_1552

Foto: Gyrid Hasaas

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s