Plast i juletorsken

Etter flere dager med mye vind ligger det store mengder søppel i sjøkanten i Kilen. Vi er nå flere som jevnlig plukker søppel i dette området. Vi er både overrasket og bekymret over den store mengden plast vi finner langs sjøen. Forskere regner med at 25 prosent av plasten i havet driver på land og 75 prosent blir liggende på havbunnen. Torsken spiser mikroplast, nyere forskning viser plast i magen på norsk torsk.

Ca. 27 prosent av torsken som svømmer rundt i havnebassenget i Bergen har spist mikroplast. Her ble det funnet samme type plast som det brukes mest av i dagliglivet og som ikke bør spises. En regner med at torsk langs norskekysten kan ha plast i magen. Det er sannsynlig at det er betydelig høyere forekomst i fisk i kystnære områder i tettbygde strøk. Forskere har også funnet ut at fiskeyngel foretrekker plast framfor plankton. Skaden forsterkes når en vet at plasten trekker til seg miljøgifter.

Søppelet hoper seg opp på havbunnen. Havforskningsinstituttet har observert mengder av søppel i mange områdene langs norskekysten, enkelte steder er det funnet 10 tonn pr. kvadratkilometer. Plastproduksjonen og plastbruk øker, derfor blir det stadig mer som havner i sjøen. Etter hvert oppløses den til mikroplast som er små biter som lett blir fiskemat. Det nærmer seg jul, mange spiser torsk julaften, det vil i nær framtid være stor sannsynlighet for at denne torsken har spist plast. Om 50 år vil det være mer plast enn fisk i havet. Fisk og havbruk er en viktig næring både for Norge og resten av verden. Denne forsøplingen kan ødelegge levebrødet vårt i framtida. Marin forsøpling er et økende globalt problem som rammer fisk og sjøfugl og er en trussel for vår helse. Dette temaet er nå blitt en egen post på statsbudsjettet. Innsatsen må trappes opp betydelig i forhold til næringsliv, enkeltpersoner og på lokalt- nasjonalt- og internasjonalt nivå.

Indre del av Sandefjordsfjorden er så forurenset av miljøgifter at det ikke er tilrådelig å spise fisk eller annen sjømat fra dette området. Det er mange som ikke kjenner til denne forurensningen og fisker her. I løpet av 2017 blir det en omfattende opprydding av fjorden, forurensende masse vil bli flyttet til et deponi og store deler av sjøbunnen vil bli tildekket. Dette vil koste 170 millioner. Det er viktig at ikke fjorden etter opprydningen blir fylt med plast. Med så mye plast som nå flyter rundt i sjøen og på strendene, vil dette være en stor kilde til ny forurensing. Her kan vi alle bidra til en renere Sandefjordsfjord

Etter et morgenbad i sommer bestemte vi oss for en dugnad i Kilen. Vi håper flere blir med på fjordryddingen: ”Sammen for en renere fjord uten plast”.

Anne Berg Gregertsen, Ellen Ekheim, Turid Bøen Liverød, Hanne Riis-Christenesen, Vibeke Rolfheim, Liv Bjørvik, Gyrid Hasaas.

img_1009

Foto: Gyrid Hasaas

Kilde: Dagens næringsliv 03.08.016.

https://www.nrk.no/hordaland/forskere-fant-tonnevis-med-soppel-i-havet-1.13083640

http://eavis.aftenposten.no/aftenposten/24202/ Brosjyre utgitt av Sandefjord kommune 016; Nå skal vi rydde!

https://www.nrk.no/urix/yngel-vil-heller-ha-plast-enn-plankton-1.12980387

Reklamer

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s