Isopor

En oversikt som Hold Norge Rent har publisert etter Strandryddedagen 015 viser at isopor er en stor kilde til forurensning både på strender og i havet. Oversikten viser at på første plass kommer udefinerbare plastbiter, på andre tauverk under 50 cm, og på tredje plass isopor. Mye av denne isoporen kommer fra fiskekasser. Vi som jevnlig plukker søppel langs sjøkanten i Sandefjord finner mengder av små og store isoporbiter. De minste er så små at det er vanskelig eller umulig å få plukket dem opp. Mange av disse isoporbitene blir fuglemat. Isoporkulene er så lette og holder seg flytende i sjøen, og dermed vil både sjøfugl og fisk kunne spise disse.

Isopor er et plastmateriale av ekspandert polystyren ESP. I følge tall fra Wikipedia regner en med at det brukes 4800 tonn  isopor  årlig til isolasjon  i Norge, ca. 1700 tonn  går til fiskekasser. Det er ikke lenger tillatt å kaste isopor sammen med plastemballasje, det skal leveres til en gjennvinnings stasjon eller kastes i restsøpla.

Siden isoporen er svært lett kommer den raskt på avveie når den er plassert utendørs. Den går lett i stykker, de små isoporkulene blir liggende i naturen. Det er  derfor svært viktig at isopor ikke kommer på avveie, og  blir håndtert på en forsvarlig måte.

Kilder: Wikipedia, Holdnorgerent.no

image1

image1-kopi

Tekst og foto:Gyrid Hasaas

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s