Plast i Asia – et stort problem

Marin forsøpling er et globalt problem, som krever globalt samarbeid. Søppel spres med havstrømmene og tilførslene er særlig store fra noen folkerike land, blant annet i Asia og Afrika.

Plast brytes ned til små plastpartikler, som kan spises av små dyr i havet, og spre miljøgifter når de igjen spises av større dyr.

Asia står for 45 prosent av verdens plastproduksjon og hele 82 prosent av den samlede plastlekkasjen til havet. Øst Asia er en av de verste stedene med mer enn 27 ganger mer mikroplast i havet enn noe annet sted i verden.

En undersøkelse fra den amerikanske miljøorganisasjonen Ocean Conservancy og McKinsey Center for Business and Environment viser at 60 prosent av plasten i verdenshavene kommer fra bare fem land, nemlig Kina, Indonesia, Filippinene, Thailand og Vietnam. Dette er utviklingsland som alle har opplevd økonomisk vekst, redusert fattigdom og en større middelklasse. Og dermed en eksplosjon i forbruket av plast.

I følge Independent 21.05, 2016 har mer enn en fjerdedel av fiskene man får kjøpt på markedet i Indonesia og California, plast i magen.

I de fleste utviklingsland er det ikke engang noe sted å gjøre av søppelet. Avfallshåndteringen er i beste fall mangelfull, i verste fall ikke-eksisterende. På den måten rammer problemer med avfall i vannet sosialt skjevt.

Norge har de siste årene tatt ledelsen i arbeidet for å samle verdens land om å bekjempe marin forsøpling og mikroplast.

plastasia

Frivillig arbeid med å plukke søppel på strender, her fra Thailand. Trash Hero leverer det innsamlede avfallet til private firmaer som sorterer det for hånd og sender det videre til gjenbruk. Noen steder i Thailand er de i stand til å gjenbruke 80 prosent av avfallet, andre steder bare 50 prosent. Resten havner på søppelfyllinger på fastlandet. Foto: Hanne Mølby Henriksen (Fra Bistandaktuelt)

Kilder:
http://www.bistandsaktuelt.no/nyheter/2016/soppelhelter-til-kamp-mot-plast-i-havet/

http://www.independent.co.uk/environment/microplastics-microbeads-ocean-sea-serious-health-risks-united-nations-warns-a7041036.html

https://es-la.facebook.com/notes/klima-og-milj%C3%B8departementet-norge/marin-fors%C3%B8pling-krever-globalt-samarbeid/10156557076400523/

Tekst: Kirsti Opstad

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s