Gamle plastbåter forsøpler både på land og i sjøen

Gamle plastbåter på land og i sjøen utgjør en stor miljøtrussel. Om lag 12000 fritidsbåter blir tatt ut av bruk i løpet av 016. En regner med at ca 70% av disse ikke  kan gjøres rede for med hensyn til avhending. Ca 1800 fritidsbåter brennes eller senkes i sjøen i løpet av året. Mange gamle plastbåter blir også liggene på land. Båter fra 70 tallet og eldre inneholder svært farlige miljøgifter. I nyere båter benyttes noe mindre miljøgifter. Båtene inneholder bly, kadium, kvikksølv og PCB
Båter langs sjøen eller i vannet brytes gradvis ned til mindre plastbiter, og utgjør en stor trussel for fisk, sjøfugl og vår helse. På bildet under teksten vises plastrester på sjøbunnen etter en båtbrann.
Det er kostbart å levere gamle båter til avfallshåndtering, miljødirektoratet regner med at dette vil koste fra kr. 2500 til kr.45000. Dette er så dyrt at mange eiere velger å brenne båtene, senke de i sjøen eller la de bli liggende i sjøkanten.
Miljødirektoratet ønsker nå et båtregister og en årlig avgift. Direktoratet anbefaler at det etableres obligatorisk gebyr som finansieres ved et småbåtregister. Dette gebyret skal dekke returordningen. Den siste båteieren kan da levere båten til en miljøstasjon som har kompetanse til å håndtere disse båtene på en forsvarlig måte. Hvis Norge går inn for denne ordningen, er vi det eneste landet i verden som har et slikt register, og det kan vi være stolte av. Det er å håpe på at denne ordningen snart kommer på plass.
Kilder: VG.no 26.07.016, Seil.no 2408 2016, Miljødirektoratet.no
Gyrid Hasaas

Foto: Kari Skogen, Per Hotvedt

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s