Søppeløyer – gyrer

Et havstrømsvirvelområde eller en gyre er en strømvirvel i havet, som i stor grad er vinddreven. Alt etter målemetode er de flere eller færre, men den amerikanske oceanograf Curtis Ebbesmeyer regner med elleve gyrer, hvorav tre i Arktis er delvis overlappende. Gyrenes sirkulasjon medfører at vrakgods og havavfall kan seile rundt og rundt på havet (på eller like under overflaten) inntil det på et tidspunkt driver i land eller synker til bunns. (Wikipedia).

Oceanic_gyres

Illustrasjon: By Fangz [Public domain], via Wikimedia Commons

I 1999 ble det såkalte ”Søppelhavet” (Great Pacific Garbage Patch ), oppdaget i den nordlige delen av Stillehavet. Søppelhavet er et sammenhengende felt med plast, som strekker seg over ca. 150 mil. Søplet er samlet opp av sirkulerende havstrømmer og fyller et område på 500 000 kvadratkilometer. Til sammenligning har Norge et areal på 385 186 kvadratkilometer. Man antar at 80 prosent av det søplet den gigantiske «plastsuppa» består av, opprinnelig kommer fra land, mens de resterende 20 prosent trolig stammer fra søppel og etterlatenskaper etter skip og plattformer på havet.

I havet mellom Hawaii og California ligger rundt én million tonn søppel i en gigantisk dynge. Det er knuste hus, båter, elektriske apparater og tusenvis av andre gjenstander som ble skylt på sjøen da tsunamien rammet Japan i 2011.

Lignende mindre søppelhav finnes i nesten alle havområder. Søppel inneholder ofte giftstoffer og er en grobunn for sykdommer. Havsøppel kan derfor spre sykdommer verden rundt, fra havn til havn og tvers over store havstrekninger.

Slike samlinger av plast i havene, som flyter på eller like under havoverflaten, er ujevnt fordelt og består av plastposer, plastemballasje, plastpressenninger, plastbånd, isoporbiter, garn- og taurester, flasker, flaskekapsler, sugerør, plastfiltre, plastkopper og utallige plastredskaper som brukes av fiske- og skipsflåten.

De store mengdene avfall er skadelig for livet i havet. Alger og plankton dør fordi det ikke kommer nok sollys gjennom havoverflaten, noe som ødelegger næringskjeden. Mange dyr forveksler plastpartikler med mat, siden formen og fargen på partiklene ligner på deres naturlige bytte. I Stillehavet spiser fisk nesten 10.000 tonn plastavfall årlig – fra den store søppeløya.

Oversikt over gyrene:

https://no.wikipedia.org/wiki/Havstr%C3%B8msvirvelomr%C3%A5der

Forsøplingen i havene er et voksende, globalt fenomen, med ufattelige dimensjoner. For å få bukt med forsøplingen, er det nødvendig med en bred, nasjonal og internasjonal forståelse for problemet. Og det må til felles, globale tiltak for å redusere søppelmengdene.

Tekst: Kirsti Opstad

Kilder:

http://www.npolar.no/no/kronikker/2016/01-21-plast-i-havene.html

http://www.wwf.no/dette_jobber_med/hav_og_kyst/?32286

https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Pacific_garbage_patch

http://nationalgeographic.org/encyclopedia/great-pacific-garbage-patch/

http://forskning.no/2014/09/vil-finne-svar-pa-havets-storste-soppelhaug

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/klimatrusselen/enorme-soeppelmengder-truer-med-aa-utrydde-dyreliv/a/10148517/

http://www.dn.no/nyheter/utenriks/2014/07/31/0619/88-prosent-av-havoverflaten-er-forurenset-av-plast

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s