Plastrundballer

Store mengder hvite plastrundballer også kalt traktoregg ligger rundt omkring på jordene i landet vårt. Ballene er pakket inn i lag på lag med plast som er en kilde til forurensning av jord og vann. Ved flom etter kraftig regn flyter flere plastrundballer i elver og avløp. Etter hvert revner ballene og plasten rives opp til mindre biter som er til stor skade i miljøet. Landbruksmyndighetene er bekymret for rundballplast på avveier og hevder at rundballene skal fjernes fra flomutsatte områder.

De som eier rundballene må ta ansvar for håndtering av plasten på en forsvarlig måte slik at den ikke kommer på avveier og at den blir resirkulert. Jeg har observert mange rundballer som blir liggende svært lenge på jorder og langs veikanten, store plastflak har løsnet og forsøpler området.

Noen gårdbrukere satser nå på grønne rundballer, disse lysegrønne ballene er laget av fornybar råvarer. Den grønne emballasjen er dyrere enn den hvite. Flere bønder som er opptatt av miljøet ønsker å benytte de grønne ballene og mener at den fornybare emballasjen ikke bør koste mer enn den hvite som er laget av olje. Det er svært viktig at landbruket   finner en løsning og at det blir et forbud mot hvite rundballer.

Gyrid Hasaas

http://touch.moss-avis.no/miljovern/natur-og-miljo/hobol/lei-av-rundballer-i-elva/s/5-67-22733

https://www.nmbu.no/campusas/nyheter/node/27510

https://www.nrk.no/sorlandet/forst-med-gronne-rundballer-1.12692543

 

IMG_2026

Foto: Gyrid Hasaas

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s