Fiskegarn og mikroplast

Søppel i havet kommer fra land og båter. Tapte fiskegarn er en av de største bidragsyterne til marin forsøpling, samtidig som de forsetter å fange fisk som aldri blir tatt opp. Nylon i tau og fiskegarn har en nedbrytningstid på over 600 år.

fiskegarn

Foto: Fiskeridirektoratet

Problemet er størst i nord, og på dypt vann. Ulike gjenstander fra fiskeriene, som oppdriftsbøyer, taubiter, fiskekasser og deler av not og garn sliter seg og blir liggende i havet.  Begroing av garna går også saktere i nord og på dypt vann. Hvert år bruker Fiskeridirektoratet store ressurser på å plukke opp garn som har slitt seg, men de finner langt i fra alle. Dette er et vanskelig arbeid blant annet fordi mange garn har satt seg fast på dypet, og det er også kraftige havstrømmer som drar garnene langt avsted.

Garn og teiner som mistes under fiske, bidrar til såkalt spøkelsesfiske og kan fange fisk og skalldyr i mange år. Fiskeridirektoratet har tatt opp spøkelsesgarn siden 1983. Fram til midten av 2000-tallet ble det søkt etter spøkelsesgarn cirka tre uker i året. Fra 2010 er bevilgningene økt, så i dag kan opp mot 40 dager settes av til slike tokt. Siden oppstarten har Fiskeridirektoratet hentet opp mer enn 18.000 spøkelsesgarn.

For ytterligere å lette søket etter spøkelsesgarn, jobbes det med å utvikle sensorer som kan festes på fiskeredskapet. Hvis garnet går tapt, kan sensoren angi nøyaktig posisjon på havbunnen.

World Animal protection antar at slike spøkelsesgarn dreper i hvert fall 136,000 seler, sjøløver og store hvaler hvert år. I tillegg blir også et ukjent antall fugler, skilpadder, fisk og andre marine arter, skadet eller drept. Det sørkoreanske Samsung Fine Chem Ltd arbeider med å lage en ny type fiskegarn som brytes ned mye  raskere. Forskerne ønsker å bruke et materiale som heter PBS, som brytes helt ned av bakterier og alger som finnes i havet.

Garnene har minst like gode egenskaper som garn laget av nylon. Garnene brytes i dag ned etter ett år. For å tilpasse seg til det norske fisket, ønsker nå forskerne i Norge å få nedbrytningstiden ned til et halvt år, og det er det de skal jobbe med framover.

skarv

Foto: Miljødirektoratet

 

Tekst: Kirsti Opstad

KILDER

https://www.nrk.no/viten/lager-selvopplosende-fiskegarn-1.12895230

https://www.barentswatch.no/Tema/Fiskeri-og-havbruk/Fiske-og-fangst/Marin-forsopling/

https://newmatilda.com/2016/06/10/the-ghosts-that-haunt-our-oceans/

http://www.miljodirektoratet.no/no/Nyheter/Nyheter/2015/Januar-2015/Mikroplast-kveler-livet-i-havet/

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s