Sneipens dag 1. juni

Rannveig Horntvedt inviterte til aksjon på Sneipens dag 1. juni. 8 damer møtte, og torg og gater ble befridd for  2.5 kg sigarettsneiper og snusputer! Parkvesenet hjalp til med koster og feiebrett og henta dagens fangst!

Utstyrt med teskjeer gikk vi løs på rillefeltene under trærne på Hvaltorget og mellomrommene i brolegginga i gatene. Det er tydligvis populære steder å parkere sneipene. Akkurat som om de gjemmer dem bort.

Til tross for at de fleste mest sannsynlig ikke kaster sneipene sine på havet, er det nettopp her svært mange av sigarettstumpene ender opp. Via kloakk og regnskyll fraktes de små filtrene til havet, hvor de samlet utgjør en stor trussel for livet i havet. 95 % av sneipen er av plastkomponenter, og det kan ta opptil 10 år før sneipen er brutt ned. Sneipene er en kilde for kjemikalier og miljøgifter, som kan fortsette å lekke kjemikalier i havet i opp til ti år.

I en rapport fra 2015 estimerer norske og britiske forskere at rundt 4,5 billioner sigarettfiltre forsøpler på verdensbasis hvert år. Dette kan høres ut som et svimlende høyt tall, men ifølge WHO finnes det hele én milliard røykere i verden.

Dersom de én milliard menneskene daglig røyker 13 sigaretter hver, er man oppe i et tall på over 4,5 billioner sigaretter som potensielt kan forsøple årlig.

I utgangspunktet er det forbudt å kaste sneiper på bakken, men politiet har ikke kapasitet til å følge opp. Som så mye annet: her må den holdningsendring til!

Kilde:

http://www.tv2.no/a/8295580

Tekst og foto: Kirsti Opstad

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s